Kısaltması ToF olan Time-of-Flight kameranın doğrudan Türkçe’ye çevrilmiş hali Uçuş Zamanı Kamerasıdır. ToF kameralar, derinlik ölçmek için kullanılır. ToF kamera, iki modülden oluşur. İlki lazer modülü, ikincisi ise sensör modülüdür.
Lazer modülü ile belirli bir dalga boyunda sahneye lazer gönderilir ve sahnede bulunan objelerden yansıyarak geri dönen ışık, sensör modülü üzerinde bulunan pikseller tarafından algılanır ve yine aynı modül üzerinde yer alan sinyal işleme bloğu ile görüntüye çevrilir.
Şu anda 2 çeşit ToF kamera çeşidi bulunmaktadır: iToF (indirect Time-of-Flight) ve dToF(direct Time-of-Flight). Bu iki kamera türünde modüller aynıdır fakat sinyal işleme şekli ve piksel teknolojileri farklıdır.
dToF kamera türü, gönderilen lazer ile geri dönen lazerin okunması arasında geçen süreyi ölçer. Bu teknolojide kullanılan piksel özel bir teknolojiyle üretilir. Çünkü 1 photon geldiğinde sayma işleminin durması gerekmektedir. Sinyal işleme olarak da zaman, ölçülen zaman doğrudan sayısal sinyale çevrilir ve görüntü elde edilir. dToF kamera türünün en büyük dezavantajı büyük boyutta kamera yapmaya elverişli olmamasıdır. Burda limitleyici faktör pikseldir.
dToF kamera türü, Apple’ın iPad Pro 11’de kullandığı ToF türüdür. Cihaz lansmanında kamera türü LIDAR olarak tanıtılmıştır. LIDAR da aslında mesafe ölçme teknolojisine verilen genel bir addır.
iToF kamerada ise durum biraz daha farklıdır. Burda biraz daha trigonometrik hesaplamalar da dahil olur derinlik ölçümüne. Bu kameranın çalışma prensibi, standart CMOS kameranın çalışmasına benzer. Farklı fazlarda ortama ışın gönderilir ve bu fazlarda elde edilen sayısal veriler üzerinden hesaplama yapılarak derinlik ölçümü yapılır. Bu teknoloji, dToF teknolojisine kıyasla daha büyük resim formatlarına elverişlidir. Samsung, Huaweii, Oppo ve Xiaomi gibi telefon devleri bu teknolojiyi kullanmaktadır cep telefonlarında. Bu teknolojiyi geliştiren firmaların başında kamera devi Sony ve Samsung yer alıyor.
ToF kameraların en büyük sıkıntısı, bu teknolojiyi kullanacak uygulamanın az olmasıdır. Bunda güç tüketiminin çok fazla olmasından dolayı uzun süre aktif olarak kullanılamıyor olması da etkilidir. Bunun yanında dış ortamda kullanmak da pek mümkün değildir mevcut teknoloji ile alakalı olarak.
Bu uygulamaların dışında başka uygulamalar üzerinde çalışmalar da mevcuttur. Ayrıca ToF teknolojisinin başka sektörlere entegre edilmesi üzerine de çok yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Yakın zamanda bu teknolojiyi hayatımızda daha fazla göreceğimize eminim.
SPOR
01 Temmuz 2022DÜNYA
01 Temmuz 2022GÜNDEM
01 Temmuz 2022YEREL HABERLER
01 Temmuz 2022SPOR
01 Temmuz 2022GÜNDEM
01 Temmuz 2022FOTO-GALERİ
01 Temmuz 2022Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.